2011. június 30.

XIII. Kalmár László matematika verseny

2011 június 26 - 28-ig Nyíregyháza fogadta az országos XIII. Kalmár László matematika verseny 3-4 osztályos tanulóit. Minden megyéből az 1 – 2 helyezett (38-38) tanuló jutott a megmérettetésre. Ragyogó körülmények között szállásoltak el bennünket.

A verseny kétfordulóból állt, délelőtt és délután oldották meg a versenyfeladatokat. A Mikszáth Iskolát Balogh Marcell 4.b osztályos tanuló képviselte, mint megye győztes. Az első feladatsor is jól sikerült Marcinak, de időhiánnyal küszködött. A második feladatsort viszont a legtöbb kapott pontszámmal zárta. A két forduló összeredménye alapján hat tanulót díjaztak. Marci az előkelő IV. helyen végzett. Nagyon jól teljesített, büszkék lehetünk rá. Nagyhírű tagozatos iskolákat, felkészítőket sikerült megelőznie. A díjazottak matematikai fejlődését figyelemmel kísérik a szervezők is.

A szabadidős programok nagyon élvezetesek, látványosak voltak, (Botanikus kert, erdei tornapálya, Sóstói Állatpark, új barátságok szövődtek.) felejthetetlen élményt nyújtottak. Marci ebben a tanévben három országos versenyen is részt vett, atlétikában is kiemelkedően teljesített. Gratulálunk a sikeres tanévhez, köszönet szüleinek. A jövőben is hasonló eredményeket kívánva: Fuisz Jánosné


2011. június 28.

Barangoló- és horgásztábor I/1.

Az első két nap téblábolása a Marcali-hát várostól délnyugatra eső részének és a Mesztegnyő környéki pusztáknak a földerítésére irányult. Gadány és Marcali között – a romantika és az új vendégek szintre hozása okán – magunkhoz mértük a napraforgótáblák növénykéinek magasságát. Volt, aki nyert, akadt, aki veszített. A kisvonatról leszállva az utat borító portenger lett a legnagyobb ellenfelünk. Porban volt Háromháza, Kopár, a Képesfa, Cserfekvés egyaránt. Szívünk szerint leginkább megmártóztunk volna a Búsvári-, vagy a Hajmáslapi-halastóba, az Aranyos-, esetleg a Boronkai-patakba, de végső lehetőségnek csak az otthoni lavór, kád, zuhany maradt. (Bár a vállalkozóbbak megfürödtek a porban is rendesen.) További képek!


2011. június 27.

Számolósok szezonvége

Az általános iskolai ballagások havában a Mikszáth AMV-s munkaközössége is ballagásra ítéltetett, bár ezt többségében – és okosan – autóbusszal tette. Célként a Balaton-felvidék és a Veszprém környéki tájegység egy-egy karakterisztikusan kiemelt fontosságú említenivalója kínálkozott. Herenden a porcelán, a Somlón a Furmint. Egyik sem okozott csalódást! A két program közé iktatott ebéd – az Udvarház Csárdában – szintén nem. Viszont a hegymászás kezdetére megérkező zápor Ede bácsi pincéjébe kergette időszakosan a jónépet, miáltal ismételt igazolást nyert az a csalhatatlan bölcsesség, hogy az életben nemigen léteznek véletlenek. Azért végül a hegy is meghajolt a csapat előtt. (A csapat is: kaptatónak erősen – lihegve – előre, lejtmenetben viszont jócskán hátra.) Mindösszesen: sikeres kirándulás maradt mögöttük. Képek!


2011. június 20.

Idén immár hatodik alkalommal bontottunk vitorlát Balatonmárián 9+5 tagú csapatunkkal Joó Tamás tanár úr gyönyörű hajóján a Golden Lionon, illetve Veres Sándor Jóreménység o nevű fürge vitorlásán. Ezen a mindig más, de minden évben nagy élményt nyújtó vitorlázáson azok a Mikszáthos gyerekek vehetnek részt, akik az iskolánk által meghirdetett Balaton-pályázaton festményekkel, rajzokkal, fotókkal, novellával, tájleírással vagy akár verssel mutatják meg a Balaton ezernyi arcát. Az idei évben is szép számmal készültek pályaművek, melyek megtekinthetők iskolánk zsibongójában, a könyvtár "Így írunk mi" falán illetve a Mikszáth honlapján. Képek!


2011. június 19.

Tájvédelmi tanévzáró

A Mikszáth felnőtt-garnitúrája szombaton délután Gyótának fordította az autóbusz orrát, hogy madárdallal ötvözött békazenére válthassa a gyerekzsivajt. Kellemesen poros séta után lendületes ügyességgel szelídítették meg a külső vadászháznál fellelt vadpörköltet, majd a bátrabbak erdőnek indultak, hogy Nyemcsok Tamás – elméletet értőn gyakorlatosító – túravezetésével elérjék és elhagyják a halastavakat. Az esti hazaérkezésig az íz- és látványgazdagság mellett – kinek-kinek – az információbőség is tarisznyába került, mivel az út során fejezeteket hallgathattak meg a település történetéből. Képek!


2011. június 18.

Ballagás a Mikszáthban …

Ma reggel elbúcsúzott az iskolájától 3 nyolcadikos osztály (55 tanuló) a Mikszáth Kálmán Utcai Általános Iskolában.

A búcsú műsort követően átadták az elismeréseket Mikszáth Plakettet kapott Pamuki Alexa és Klenovics Szilvia. Jó tanuló, jó sportoló elismerésben részesült Szecsődi Richard.

További képek!


2011. június 14.

Hirdetés!

  • Atlétika
  • Angol nyelvi verseny

Részletesen!


2011. június 13.

Kirándult az 1. C

2011. június 11-én a mikszáthos "Méhecskék" kirajzottak a marcali hegyre. Négy megállóban játékos feladatok megoldása után bevették a dió-, körte-, és cseresznyefák hűsét. Kipróbálták ügyességüket a kötélmászásban. Karjaik erősítése után a lábaikat sem kímélték az apa-gyermek focimeccs közben. ("Hajrá öregfiúk!") Evi néni sem hagyott időt lazsálásra sem szülőnek, sem gyermeknek. Azután az ifjú Tell Vilmosok az almát ugyan még nem, de a céltáblát már elvétve eltalálták. A lucernáson át, szőlőtőkék, meggyfák sorjában átgyalogoltak Robi bácsihoz, ahol szamárhátról csodálhatták a környéket. Természetesen a kecskék, s a rackajuhok sem maradtak étlen a szorgos kezek munkájának köszönhetően. A felállított jurtában törzsi-rajgyűlést tartottak dobszó kíséretében. Végül a játékos kedvű kiskutya kifáradva köszönt el a látogatóktól, akik két kismacskával a karjukon távoztak. További képek az osztály honlapján elérhetőek! Írta: Osztályfőnök Képek!


2011. június 11.

Kitüntetés pedagógus nap alkalmából

Zsiborásné Varga Gyöngyi tanárnőt az Eötvös József Emlékérem ezüst fokozatával tüntette ki a Pedagógusok Szakszervezetének elnök asszonya. A díjat ünnepélyes keretek között vette át Budapesten a Pedagógusok Szakszervezetének székházában, a "magyar közoktatásért, a szakszervezeti tagság érdekében végzett lelkiismeretes és eredményes munkájának elismeréseként…" Kolléganőnk 10 éve iskolánk szakszervezeti titkára, valamint a megyei szervezet intéző bizottságágának tagja és kongresszusi küldött.


2011. június 11.

Szezonzáró színjátszósok

Bulival zárták a szereplésben gazdag szezont a Mikszáth színjátszói-táncosai. A táplálék- és italgazdag – hozott anyagból + házi sütemények - rendezvényről a jókedv sem hiányozhatott, melyet csak erősített az "igazi zenekar, igazi énekes" szolgáltatta talpalávaló - nagyon-nagyon sok gyerekdallal. Most mindenki szabadon variálhatta a koreográfiát. Köszönet Melindának és Happy Boys-nak az önzetlen és színvonalas szórakoztatásért!

Képek!


2011. június 07.

Hirdetés!

  • Atlétika
  • Körzeti Grund és birkózó csapatverseny
  • Sakk

Részletesen!

Összetartozás Napja
1920. június 4-én azaz 91 évvel ezelőtt kényszerítették ránk a trianoni békediktátumot. E "Békeszerződés" következményeként elveszttettük országunk területének 2/3-át, a majdnem 300 000 km2 93 000 km2-re zsugorodott, lakossága 18 millióról 7,6 millióra csökkent. 2010. május 31-én a magyar országgyűlés egy törvényben minden év június 4-ét nemzeti emléknappá nyilvánította. Most emlékezzünk a 91 évvel ezelőtti eseményekre!


2011. június 02.

"Dinamitok" a dombháton

A Mikszáth egyik első osztálya Lehnerpusztáról indulva – a Liliom-hegyen keresztül és a Bernát-kúti pihenőt érintve – ballagott vissza Marcaliba. A szőlőhegyi-mezei utak némelyikét már járhatatlanná tette a csalán–akác–gyalogszeder szinte megbonthatatlan barátsága, de a kukorica- és napraforgósorok előzékenyen megengedték az áthaladást. Túlszaladva a délidőn a napsugarakat vízsugarak váltották, de ekkorra már esőköpeny és lombsátor takarta az aprónépet. Az égzengés okozta riadalmat felülírta a hír, mely szerint "rókák szállták meg az útvonalat". Egyes hölgykörök egyenesen ülősztrájkba kezdtek volna, de a nedves aljnövényzet visszariasztotta őket a tervvégrehajtástól. Végül a rókaakadály is elhárult, s a város már napfényben várta a csapatot.

Képek!


2011. június 01.

Az Atlétikai Diákolimpia III. korcsoportos Négypróba Bajnokságon, ma Budapesten a Marcali Óvoda, Általános Iskola és AMI leány csapata csalódást okozva majd 400 ponttal kevesebbet teljesített mint a megyei döntőn, így a 24 csapatos mezőnyből a 20. helyen végzett.

Csapattagok: Buzás Dorottya, Horváth Mirella, Sárvári Kinga - Noszlopy – Kuti Bettina, Kovács Fanni, Németh Zsófia – Mikszáth. Felkészítők: Tóthné Laczó Erika, Bőle László

Képek!