2012. május 29.

Keddi hirdetés ...


2012. május 29.

Kirándult a 2. c

Szombaton, május 26-án, ismét útra kelt a 2. c osztály csapata szülőkkel karöltve, hogy közösen eltöltsenek egy izgalmas napot. Az időjárás is a kegyébe fogadta a kis túrázókat, s mire a hegyre értek, a Nap is mosolygott rájuk odafentről. Négy feladattal küzdöttek meg az ifjak, mire megérdemelt "pihenőjüket" elérték, s kezdetét vehette a móka, játék, no meg a sportversenyek. Kipróbálhatták ügyességüket a fűnyíróból lett quadon, célozhattak az osztályfőnök megrajzolt alakjára a tanulók, kipróbálhatták ügyességüket játékos sportversenyen, illetve összemérhették erejüket a gyermekek-szülők meccsén. Kifáradva asztalhoz ülhettek az üstben elkészült pincepörkölthöz, majd a szülők palacsintát készítettek desszertnek. Köszönjük a szülők, s a hozzátartozók, ismerősök lelkesedését, hozzájárulását az élménydús nap megszervezésért. Találkozunk jövőre is! További képek az osztály honlapján lesznek elérhetők.www.mehecske.site50.net

Képek!


2012. május 25.

Klubnapközis bemutató ...

Ma este rendezték meg a Mikszáth Kálmán Utcai Iskola Klubnapközis bemutatóját a Városi Kulturális Központban. A zsúfolt nézőtér közönsége nagyszerű produkcióknak tapsolhatott. Közöttük az énekkar remek előadásának, zenés-táncos előadásoknak, bábszínháznak, aerobic bemutatóknak. Az egyéni előadások is nagyon jó színvonalúak volta. A végén pedig a Ludas Matyi aratott hatalmas sikert, teljes joggal. Tovább a képekhez!


2012. május 15.

Keddi hirdetés ...

Részletesen!


2012. május 10.

Ausztriai jutalomkirándulás

Az elmúlt héten a Mikszáth Kálmán Utcai Általános Iskola 5. a osztálya Ausztriában, Güssing városában járt. Az osztály az előző tanévben Tölgyesné Nadrai Mária tanítónő irányításával részt vett az EURONET programban. Eredményes munkájukat a Balatoni Integrációs Közhasznú Nonprofit Kft.ezzel a kirándulással jutalmazta.

A Technológiai centrumban egy előadást hallgattunk meg a "güssingi modellről" a kisváros energiaönállóságának megvalósításáról megújuló energiaforrások segítségével. Ezután a szoláriskolában jártunk, ahol a szakképzős diákok nappali képzés keretén belül mélyreható tudást szerezhetnek a napenergiás rendszerek (napelemek, napkollektorok) területén. Megtekintettük a modern laborhelyet és különböző demonstrációs berendezéseket. Jártunk egy biomassza erőműben, melynek lényege a biomassza (faapríték) termikus elgázosítása. Az erőmű az áramtermelés mellett a megtermelt hőt is hasznosítja a távhőhálózat segítségével. A távfűtőműben ipari fahulladékot égetnek el és az így megtermelt hőt a város távhőhálózatában hasznosítják.

A gazdag délelőtti program után "elfoglaltuk" a güssingi várat. A meredek várdomb megmászása jó kis erőpróba volt, a bátrabb diákok a torony tetejére is felmerészkedtek. Innen csodálatos panoráma tárult elénk. A program városi sétával zárult. A városban az utcanevek őrzik a Batthyány család emlékét. Tisztaság, rend, barátságos emberek mindenütt. Köszönjük a szervezőknek! Képek!

Sárkány Zsoltné osztályfőnök


2012. május 08.

ZeneLadik Hajós Andrással

A Mikszáth Utcai Általános Iskola tanulói hosszú évek óta nagy számban részt vesznek a Filharmónia által szervezett ifjúsági hangversenyeken. Idén is bekerültünk a megyében az első 3 legtöbb bérletet vásároló iskolája közé. Ezért a Filharmónia felajánlott 20 ingyenjegyet vasárnap délutánra Kaposvárra a Szivárvány Kultúrpalotába. Így a javarészt énekkarosokból álló kis csapat részt vehetett a ZeneLadik című zenés ismeretterjesztő előadáson.

Ezen a rendhagyó "zeneórán" senkinek sem kellett csöndben maradnia, sőt nem kellett egyenesen ülve, ijesztő kérdésekre válaszolni sem. A ZeneLadikot Hajós András kormányozta, az első tiszt (Fekete-Kovács Kornél) és a legénység (a Modern Art Orchestra) segítségével.

Erre a bő egy órára zeneszerzővé, dalszövegíróvá vagy előadóvá válhatott minden gyermek, aki ehhez kedvet érzett. Úgy ismerkedhettek meg egy komplett jazz big band hangszerparkjával, a hozzájuk tartozó muzsikusokkal és a zeneszerzés kulisszatitkaival, hogy közben semmiben sem kellett, de sok érdekes dologban részt lehetett venni.

A koncerten közösen írtunk egy dalt (Majális volt a címe),ezt elő is adtuk, a kicsik táncolhattak, ha elfáradtak, rohangálhattak is kicsit (na jó, inkább kicsit sokat:-)), s közben jókat kacarásztunk Hajós András fáradhatatlanul ontott, Rá oly jellemző poénjain. A koncert végén nem maradhatott el a közös fényképezkedés, autogramkérés sem. S lányaink izgatottan várják a következő Csillag születik adását, hogy a Hajós Andrásra bízott titkos üzeneteik, kéréseik vajon eljutottak-e a címzettekhez. (hogy kikhez, az szigorúan titkos:-)) További képek!

Hajós András koncert

2012. május 6-án Kaposváron voltunk. Elmesélem, hogyan zajlott ez a nap.

2012. május 3-án csütörtökön énekkaron Edit néni nagy "sóhajtásokkal" elmondta, hogy a Mikszáth Iskola kapott húsz ingyenjegyet Hajós András koncertjére, amit 2012. május 6-án vasárnap Kaposváron rendeznek meg, úgyhogy gyorsan kell dönteni, ki akar eljönni. Mikor ezt meghallottam, azt hittem, kiugrik a szívem a helyéről. Már csak belegondolni abba is, hogy Hajós András, aki a Csillag születikben meg a Heti hetesben is szerepel… Nagyon vártam már, hogy eljöjjön a vasárnap délután, fél három legyen. Mivel négy órakor kezdődött ez az előadás, ezért fél háromkor el kellett indulnunk az iskola elől busszal. Bő másfél óra múlva meg is érkeztünk. Az előadás helyszíne a Szivárvány Kultúrpalota volt. Régen Csillag moziként működött. Belülről bámulatos, meseszép volt. A székek olyanok volta,k mint egy moziban. Mikor mindenki elfoglalta a helyét, bejött a zenekar. A MODERN ART ORCHESTRA volt, Fekete-Kovács Kornéllal.

Kornél bekonferálta Hajós Andrást, és mindenki örömmel szinte egyszerre kezdett tapsolni. A nagy tapsvihar közepette bejött a főszereplő. Mindenkin látszott az, hogy – el sem hiszem ez itt Hajós András – csillogtak a szemek, mint az égen a csillagok. A legkisebbektől a legnagyobbakig. András, Kornél segítségével elmagyarázta, mint fogunk csinálni ebben a másfél órában.

Mikor András, Kornél, a zenekar és a közönség kezdett oldódni, a hangulat is egyre fokozódott, mert ez nem egy átlagos koncert volt, hanem egy olyan műsor, melyben mindenki jól érezheti magát.

A közönség segíthet dalt írni, a hangszereket felismerni. Miközben a dalt írtuk, András rengeteg viccet sütött el. pl.: szombaton este nem volt otthon, mert a bányában dolgozott, hogy a gyerekeinek majd ne kelljen. Pedig mindenki tudja: ő a Csillag születik egyik zsűritagja és a bánya helyett a tévében szerepelt. Miközben Kornél írta a zenekar kottáját, András próbálta összeszedni a szavakat a saját közösen írt dalunkhoz. De előbb elénekeltük háromszor –négyszer azt a dalt, amit András egyedül írt otthon. És elérkezett az a bizonyos dalírás. Nem is tartott olyan sokáig, mint ahogy egyesek gondolnák. Gyorsan a végére értünk. A közösen létrehozott dalt is elpróbáltuk, elénekeltük a zenekarral. Aztán következett a főpróba és a koncert. Miután végeztünk a koncerttel, mindenki rögtön ahogy felállt a székről, mintha bomba robban volna, odafutott Hajós Andráshoz. Jól elhúzódott a búcsúzkodás, mert szinte mindenki fényképezkedni, autogramot kérni állt sorba. Az esti órákban értünk vissza Marcaliba. A buszon az élmények felidézésével telt az idő. Olyan gyorsan visszaértünk, hogy szinte észre sem vettük, ahogy megáll a busz az iskola előtt.

Nagy élmény volt számomra, hogy egy híres embert láthattam, kérdezhettem Tőle. Köszönöm Edit néninek, hogy lehetőséget teremtett arra, hogy eljussunk erre a kellemes délutáni órára. Én úgy vélem, ez egy felejthetetlen élmény volt nekem és a diáktársaimnak is. Képek!

Németh Zsófia 6 .a


2012. május 07.

Mikszáthos siker

Május negyedikén rendezték meg a balatonszentgyörgyi angol nyelvi kommunikációs versenyt. A versenyre egy angol nyelven olvasott könnyített olvasmányról kellett projectet készíteni, szóban beszámolni az olvasottakról, valamint a project bemutatása illetve angol nyelven folytatott beszélgetés a zsűri tagjaival. A mezőny erős volt, két keszthelyi iskola, a balatonszentgyörgyi illetve a Mikszáth képviseltette magát. Mikszáthos eredmények: 6. évfolyamon: 1. Magyar Kornélia, 2. Gadácsi Norbert, 4. Orsós Beatrix. 7. évfolyamon: 3. Frányó Virág. 8. évfolyamon: 4. Balogh Dóra

 


2012. május 04.

Az előző évek matematika záróvizsga feladatsorai: '01, '02, '03, '04, '05, '06, '07, '08, '09, '10, '11.