2012. június 28.

Június 23-án délelőtt a Mikszáth Kálmán Utcai Általános Iskolában 51 nyolcadikos tanuló várta a virágokkal feldíszített tantermekben az utolsó csengőszót. Az iskola zászlaját kísérő feltarisznyázott ünnepi menet az árnyas fűzfák alatt a vendégsereg gyűrűjében búcsúzott el a két végzős osztály gondolataiból összeszerkesztett és az énekkar szereplésével színesített műsorral. A zászlóátadás után kiváló tanulmányi, sport- és közösségi munkát végzett tanulók kitüntetéseket, jutalomkönyveket vettek át Györei István igazgatótól. Képek! | Képek! | Képek!


2012. június 26.

Hovatovább – Barangoló- és horgásztábor I./1.

A hétfői időjárás ígérete megmagasította a berekjárás szándékát. A folyamatosan nyílt terep helyett az inkább bújhatóbb helyet a Marcali-hát biztosította. Előbb a Bari-hegyen és a Gesztenyési-erdőn keresztül Horvátkút, majd másnap Gadányból a Liliom-hegyen át Bize volt a cél, hogy innen – némileg belegázolva az eztán megszállni kívánt kistáj aurájába – a Zuhogónak vegyük az irányt. Viszont a jelenkor dűlőútjai nemhogy évszázadokra, de esetenként hetekre-hónapokra sem jelentenek állandóságot, így eshetett meg aztán, hogy a kukoricafölddel kénytelen-kelletlen "kikukoricáztunk", valamint az is, hogy vasútra /sz/állottunk jegy nélkül. Az utak során érdeklődőbbjeink láttak-fogtak ízes és ízeltlábúakat, valamint lábatlanokat egyaránt. A társaság stramm, a jelen állás szerint már mindenki bátran használhatja a "szakvizsgázott alterepjáró" titulust. Képek! (Két oldal a galéria! Jobbra fent lehet lapozni!)


2012. június 19.

Kirándult a 3.b osztály

Június 04-én , esőerdei párás klímában elindultunk a Mikszáth Iskola 3.b osztályával kirándulni. Célunk volt a gyenesdiási Spiderland kalandpark, majd a Nagymező. A GPS, illetve kis kérdezősködés után megtaláltuk a közvetlenül a Balaton partjára épült kalandparkot. Visszafelé haladva az evolúcióban újra a fákra kerültünk, bár őseink alatt biztosan nem futkosott két aggódó tanító néni.

Szerencsére szőrzetből is kevesebbel rendelkeztünk, mint a fent említett főemlős, de a meleg, párás idő így is plusz kihívás volt.

Egy gyorstalpaló mászótanfolyam után végigjárhattuk (mászhattuk, lóghattuk) a két junior pályát.

Volt egy diák aki már az elején kijelentette, hogy olyan felsőbbrendű erővel, mint a gravitáció ő ugyan nem kekeckedik, míg egy másik leányzó a pálya közepén ismerte fel a tényt, hogy nincs szárnya, és tulajdonképpen tériszonyos. Nem kellett nekik sem elkeseredni, mert ugyan úgy végig csinálhatták a feladatokat, csak a talajszinthez jóval közelebb.

Ezek után jól esett az ebéd és szieszta a Nagymező szép rétjén. Hazafelé a tikkadt csapat egy fagyit is elnyalhatott a kéthelyi cukrászdában. Köszönjük a sofőrünknek István bácsinak a fuvarozást! Képek!

Lauerné L. Lívia


2012. június 18.

Aradi anziksz

A Mikszáth nagykorúi autóbuszra kaptak-kászálódtak, hogy a tanévvég örömét és az elkövetkező hét adminisztrációs stresszét a szélborzolta víztükör és a vörösboros vadpörkölt kombinációjának köztudottan idegnyugtató hatása moshassa össze esetükben. Először Szenyér "toronyhiányos" templománál állott meg a járgány, hogy aztán Aradpusztáig meg se álljon. A Sári-csatorna által táplált tavacska szolidsága, a sörhab alól kibukkanó italszőkeség – borhabot nem írhattam, mert annak meg nem volt habja –, a barnamártással borított vaddisznószelet egyként próbált az elvárásoknak megfelelni. Meg is felelt mindahány. Ami a lényeg: akadt néhány kellemes óránk. Együtt. És csak úgy… Képek!


2012. június 16.

Tanévzáró tömegtúra

Pénteken reggel is megtelt, de aztán hamarosan kiürült a Mikszáth, mivel – ha a vándorbotot nem is mindahányan – a kötelező vándorlási lehetőséget valamennyien megkapták. Különvált az útja alsónak a fölsőtől, bár ezek itt-ott keresztezték egymást. Az ifjabbak a Szent János-árok völgyén keresztül érték el a Gombai-hegy és a Sári-hegy közét, hogy aztán délnek visszakanyarodva a Kisgombai-hegy gerincén át jussanak ismét a városszélre. Az állomásokon teljesítendő feladatok kisebb igénybevételt követeltek némelyektől, mint a bő 5 km-en keresztüli folytonosan lelkes napsütés. Azért a visszaérkezésbe vetett hit lobogását lankadni nem hagyta a kilátás: a jövő héten már otthoni lesz a hétköznap is. Képek!


2012. június 12.

Keddi hirdetés ...

ATLÉTIKA

Az elmúlt hét keddjén iskolánk III. kcs-os leány csapata a 4 próba országos döntőn szerepelt Budapesten. Csapatunk, mint megyebajnok jutott be. A 23 csapatos mezőnyben a 15. helyen végeztünk. Csapattagok: Rigó Jennifer 5.c, Németh Zsófia 6.a, Rácz Luca 6.b, Kővári Regina 6.b, Kesztyűs Loretta 6.b Igazgatói dicséret!!

Tegnap volt az Atlétikai Diákolimpia Országos Döntőjét Budapesten. IV. korcsoport Bárczi Kata Magyarország Diákolimpiai Bajnoka kislabda hajításban!

Kardos Evelein a IV. helyen, Horváth Zsanett a VI. helyen végzett! Vida Bence a súlylökésben V. lett! Gratulálok! A 4x100 leány váltónk is hatalmas sikert ért el! Bronzérmes lett! Varasdi Fanni, Bárczi Kata, Szecsődi Laura, Szabó Eszter.

Ötpróba egyéni és csapatverseny Diákolimpia Országos Döntő volt Budapesten június 12-én:

Csapatunk első helyezett lett. Diákolimpiai Bajnokok csapat tagjai: Bárczi Kata, Horváth Zsanett, Kuti Bettina, Mezőfi Brigitta, Szabó Eszter Szecsődi Laura

Egyéniben, súlylökésben Bárczi Kata a IV. helyet szerezte meg. Gratulálunk.

Részletesen!


2012. június 12.

"Aranyos Lányok"

Magyarország IV. Korcsoportos Leány Kézilabda diákolimpiai bajnoka a Marcali Óvoda, Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény csapata: Ágoston Kitti, Bán-Farkas Dorottya, Bárczi Kata, Dombóvári Dóra, Gergő Virág, Gerencsér Titanilla, Horváth Zsanett, Jancsek Zsófia, Kuti Bettina, Mezőfi Brigitta, Szabó Eszter, Szecsődi Laura.

 


2012. június 09.

Hovatovább… – 2. a

Mindenképpen a tájvédelmi körzetbe terveztük idei osztálykirándulásunkat, de a megyei önkormányzat pályázati támogatása némi bővítést eredményezett. Kis pénz volt ugyan, de a kisvasútra elegendő bőven. Felső-Kakról a gyótai bekötőút elérését céloztuk meg.

Ez többféleképpen is megoldható, mi a Háromháza – Kopárpuszta – Képesfa – Aranyos-patak – Libickozma – Szőkepuszta – Koroknai-vízfolyás (utóbbi többször is) útvonalat választottuk. A kitérőkkel együtt 15 km fölé mászott a táv. A menetelők előtt tornyosuló akadályok lemondó szisszenéssel – és némileg szégyenkezve – adták meg magukat, átlátva akadály-mivoltuk reménytelenségét.

A rekorder szarvas emlékkövénél elejtett "állatok" tömkelege került a hátizsákokba, a Koroknai-vízfolyás bombatölcsérénél "bombák" tucatjai hatástalanítódtak – némelyikük rögvest gyomorba jutva –, s mindahány bóklászó azonnali hatállyal próbálkozott a vízen járással is, de – talán az uralkodó fronthatásnak köszönhetően – ma senki nem maradt fölötte. Viszont egyiküket sem zavarta a süppedés. Jó időben jó helyen voltunk... Képek!


2012. június 06.

Osztálykiránduláson az 5.b

2012. május 21. napján kirándulni mentünk az osztállyal. 8 órakor indultunk. Velünk volt Edit néni, felsős osztályfőnökünk és Marika néni is, az egyik alsós tanár nénink. Egy kisebb busszal mentünk. Nagy nehezen, de szerencsésen mind elfértünk benne. A Csengéék sokat viccelődtek mögöttünk, de mi is jól éreztük magunkat, így szinte észre sem vettük, mikor a buszunk megállt Niklán a Berzsenyi Dániel Múzeum előtt. Bár a múzeumba sajnos nem tudtunk bemenni, de a Csenge beszámolója a híres költőről igazán érdekes volt. Nem mellesleg aranyos kutyákat is láttunk a környéken. Habár itt nem voltunk túl sokáig, a következő megállónál annál inkább. Tovább!

Képek!


2012. június 05.

Keddi hirdetés ...

Egy olyan sporteseménnyel kezdem a mai hirdetést, amely sport történelmet írt Marcaliban. A IV. korcsoportos leány kézilabdacsapatunk, melynek a Noszlopy iskolából is vannak tagjai, vasárnap a legfényesebb éremmel térhettek haza Pécsről, az országos döntőről. A Marcali serdülő leány kézilabda sportág történetében először fordult elő, hogy az országos döntő minden mérkőzését megnyerve, bajnokként jöhettek haza a csapat tagjai. Pécsen a lányok veretlenül lettek országos bajnokok. Kiváló teljesítményükhöz gratulálok!

3.a osztálykirándulás

A 3. a-sok ebben a tanévben sok sportversenyen - beleértve a sakkot is – vettek részt, és kiemelkedően teljesítettek, összesen 10 igazgatói dicséretet szereztek. Az év végi hajrá, vagyis a felmérések előtt ezért a múlt szerdai osztálykiránduláson nemcsak tanultak, hanem pihentek, ki is kapcsolódtak a gyerekek. Az osztályt örömmel kísérte el Pék Evelin testnevelő tanárnő is. A szülők pénztárcáját kíméli, hogy a Somogy Megyei Önkormányzat egy pályázat kapcsán 22 ezer Ft-ot vissza fog téríteni a költségekből. Tovább!

Képek!