2012. augusztus 05.

Erdei iskola a Bakonyban

A Mikszáth egyik garnitúrája – sok alsós és kevés felsős – egy munkahétre Bakonybélnek vette az irányt. Erre az időre az egykori pajta lett az otthonuk – nem is túlzottan messze a valahai bikaistállótól, amely aztán néhai Cseh Tamás nyári rezidenciájának alapját szolgáltatta. A bázis felszereltsége remek lehetőséget biztosít a növényekkel-állatokkal való ismerkedéshez, ahogyan a közeli Erdők Háza kiállítása is. Tovább a teljes szöveghez!

Galéria I. | Galéria II.


2012. július 26.

Társasjáték-tábor ...

Július 9-e és 13-a között a játszani vágyó és szerető gyerekek töltötték napjaikat a Mikszáth iskolában. Megismerkedtek sok-sok érdekes játékkal, a győzelem és a vereség érzésével. Mindkettőt igazán sportszerűen viselték. Terveztek játékot, strandoltak, sportoltak.

Társasjáték olimpián vettek részt, ahol hat olimpiai bajnokot avattak. A záró délutánon megtanították szüleiknek, testvéreiknek a játékokat.

Képek!


2012. július 13.

Hovatovább – Barangoló- és horgásztábor II./2.

A harmadik napra is Marcali-hát maradt, majd azt követően a tájvédelmi körzet lépett színre párfordulós rondavári számháborúval.

A zárásra ismét a halaké lett főszerep – egynémely pecásunk sporthorgászszinten teljesített. Gyorsan elszaladtak a tábornapok. Jó társaságban könnyedén telik az idő!

Képek!


2012. július 12.

Harmadszor is "Művészpalánta"

Harmadik alkalommal szerveztünk a Mikszáth Kálmán Utcai Általános Iskolában "Művészpalánta-tábort", amelynek első napján tapasztalatgyűjtő kirándulásra indultunk: Bárdudvarnok Zsippón a Madár- és Élményparkot kerestük fel.

Az itt szerzett élmények felhasználásával a 21 kisdiák a hét során különböző kézműves technikákkal ismerkedett. Nemezeltek, agyagoztak, szőttek, pólóra nyomtattak kalocsai mintát, és varázsmadarat festettek. Közben kincskereső vándorútra indultak, próbákat tettek, mesehősökkel találkoztak, táncoltak és énekeltek.

Kitartó, lelkes munkájuk eredményeként pénteken délután kiállítással, a Cicelle című népi gyermekjáték bemutatásával és sok-sok fényképpel lepték meg szüleiket. Képek!


2012. július 10.

Hovatovább – Barangoló- és horgásztábor II./1.

Ez a hét-elő is a bereknek hozott veszteséget: ismét lemondhatott a csapat láthatási jogáról – csak most a kánikula okán. Mely kánikula azért lényegesen szelídebb volt az előző napok forróságánál. A barangolók jól bírták az erdőárnyas kaptatókat és napégette lejtmeneteket egyaránt. A Kastély-domb gerincén némelyek a háromszögelési pont tetejére is fölegyensúlyozták magukat, hogy mindenképpen a Marcali-hát legeslegmagasabbikán állhassanak. Másnap a buszunkkal együtt utazott az eső Marcaliból Gadányba, hogy 35-40 perces szolid csöpörgéssel megnedvesíthesse az esőkabátokat és a hátizsákokat. Négyföldes után ismét volt olyan – tavaly még jól prosperáló –dűlőút, amelyik mára már nem volt. Lehetőségnek maradt a csalán, a bozót és kukoricaföld – egészen sokan díjazták a "nemút-adta" viszonyokat. A lőtértől leballagva kiépített tereptárgyak tömkelege került a látóterünkbe, amire egyik útitársunk "Végre, civilizáció!"-t rikoltott. Hogy aztán ez az öröm kölcsönös-e? A civilizációtól eleddig nem érkezett visszajelzés… Képek!


2012. július 02.

Hovatovább – Barangoló- és horgásztábor I./2.

Aztán a tájvédelmi körzet települései–pusztái kerültek a műsorrendbe. Gyóta, Virágos, Cserfekvés, Hosszúvíz, Mesztegnyő, majd Nikla, Rondavár, Szőkepuszta, Feketeberek. A távlegyűrést és a kánikulát egyaránt jól tűrte a gyalognépség. A mobilos hétköznapokra a horgászat tette rá a helyállandóság koronáját. Nem kellett végre menni! Amivel adminisztrálhatóan gyarapodtak: fejenként 50 km, valamint csapatilag pártucat hal a horgokon... Jó társaság volt! Képek!

Kaszói képeslap

A Mikszáth AMV-s munkaközössége szezonzáró szórakozásra szánta el magát. Ehhez kellett egy délre-délnyugatra tartó autóbusz is, az sem volt baj, hogy különjárat éppen. A kaszói kisvasút kivitte a kilátóhoz a kiérdemesülteket, hogy a Baláta vékonyka víztükrében, a mederközépi úszó szigetben, a környező erdő növényvilágában gyönyörködhessenek. A szemmel látható élvezeteket kézzel foghatóak követték: tárkonyos vadraguleves, szarvassült, fogas-, esetleg lazafilé, valamint palacsintadesszert. (Ahogyan a nagy Levin is készítené!) A délutánra tervezett szekérkirándulást keresztülhúzta a 35 ° - árnyékban -, így a hőérzékenyebbek medencébe csobbantak inkább, míg a kánikulát karakánabbul viselők továbbra is kitartottak a légkondis étterem belsejében, markukban párálló söröskriglit szorongatva. (Esetleg néha némi séta. Település-földerítésileg.) Veszettül meleg nap volt. De különben meg csodaszép! Képek!