2014. augusztus 15.

Szervusztok, kedves leendő Elsősök!

Remélhetőleg nem felejtettétek el, hogy hamarosan elő-iskolába kell jönnötök! Már augusztus végén, hogy ismerkedhessetek kicsikét a jövővel. Amennyiben anya-apa feledékeny, figyelmeztessétek, hogy pakoljon innivalót és tízórait is! Ha 1. b-sek vagytok, augusztus 22-én 9:00 órára, ha 1. a-sok, augusztus 25-én 8:30-ra kell ideérnetek!

Szeretettel várnak benneteket tanítóitok!


2014. augusztus 08.

Erdei iskolások megint az Őrségben

A Mikszáth egyik – tavalyhoz képest jelentősen megfiatalodott – csapata ismét Őrimagyarósdon töltött egy munkahetet. Üveget csiszoltak, korongoztak, tökmagolajat sajtoltak, lovagoltak, tanösvényeket jártak, csillagokat vizsgáltak, még a helybe érkező bűvésznek is besegítettek néhány trükkel. Nyilván idén se maradhatott ki a tekézés. Ezek mellett a tábori feladatokat – plakátkészítés, feladatlapok megoldása – is ügyesen végrehajtották. Ráadásul a Hegyhátsáli Csillagvizsgálóba és a szalafői kirándulásra egy valóságos SCHOOL BUS-szal utaztak, ami külön élményt jelentett. Tovább!


2014. augusztus 06.

Ajánlott tanszerek - 2014.


2014. július 11.

Barangoló- és horgásztábor II. turnus

Másfél nap kánikula, három és fél nap égborultság – gyakran kiadós esővel: így lehetne summázni a második barangolós hét időjárását. Tovább!


2014. július 07.

Játszani jó – főleg a szabályok szerint

Július első hetében ismét játszani szerető gyerekek gyűltek össze a Mikszáthban, hogy a már ismert társasjátékokat gyakorolják, újakat tanuljanak, egyedieket készítsenek, s jó kedvvel töltsék el a hétköznapokat. Tovább!


2014. július 02.

A Bükkben jártunk

A TÁMOP 3.1.4-2012/2-0606 „Innováció Marcali általános iskoláiban" pályázat keretében 22 4. c osztályos diákkal a természetben zártuk a 2013/2014-es tanévet, tagozatot.

Már a megérkezés napján túrabakancsba bújtunk, hogy a festői szépségű Szarvaskőt ölelő hegyek közül 2,5-et birtokba vegyünk. Nem kíméltük lábainkat. Kicsit lihegve ugyan, de tartottuk az iramot a két mindenre elszánt túravezető mögött a geológiai tanösvényen. Bátorságunkról is tanúbizonyságot tehettünk, mikor a hegytetőn magasodó kilátóról kitekintettünk a Bükk hegyeire. Tovább!

Barangoló- és horgásztábor I./2.

A csütörtöki horgásznapra bizony csütörtököt mondott a fotóapparátom egyetlen – de legfontosabb – darabja. A fényképezőgép. Így a halak kölcsöngépből jöttek elő tavastól. Napsütés már akadt – ez jó volt, erősködött a szél is – ez meg nem. Azért a bő kéttucatnyi apróság mellett úsztak a partra pontyok is a kéthelyi bányatavon. Még ha nem is önszántukból. Tovább!


2014. június 25.

Barangoló- és horgásztábor I./1.

Első napon a Bari-hegy, a Vadaskert és a kéthelyi határ adott „talpalávalót" – különös tekintettel a bő kilométeres kukoricasorra. Mivel a későbbi időjárás nem ígért túlzottan sok jót, a másnapi berekjárás szenyéri vársánc-föltárásra és Gadányba ballagásra módosult. Tovább!

Sakktábor a Mixiben ..

Sok éves hagyomány, hogy a nyárelején Guricza tanár úr sakktábort szervez a gyerekeknek. Idén sincs ez másképpen. Ma délelőtt felkerestem az éppen versenyző gyerekeket Tovább!


2014. június 21.

„Hagyományos” zárszámadás

Féléves korára véget ért a „Nemzeti hagyományok, helytörténeti ismeretek" projekt a Mikszáth egyik negyedikes osztályában. Négy témakörben tevékenykedtünk: Tél eleji ünnepkör, Régi mesterségek lakóhelyünkön – kismesterségek, vásárok, Háziállatok, pásztorok, pásztorünnepek, Parasztházak, régi szerszámok, eszközök. Tovább!


2014. június 19.

EGÉSZSÉGNAP a fürdőben

Az utolsó tanítási nap hozta meg az eseményt, fölcihelődött a suli apraja-nagyja. Először csak bandukoltak, mivel a feladatokat adó állomások a strand területén várták a sereget. A kicsik lőhettek kapura, futhattak zsákban, számot adhattak a fogápolással és helyes táplálkozással kapcsolatos ismereteikről, valamint a"vizes" állomáson rejtvényeket-fejtörőket oldhattak meg. A felsősöknek feladatból még több jutott: Turmix, Vízgyűjtés, Sivatagi kincskereskedés, Búvárkodás, Légiparádé, Salátabár, Wellness, Csőtolás, Minden cseppje kincs – hogy legalább megnevezzem az ötletes állomásokat. Eztán össznépi fürdés következett, közben pedig a jó irányba bóklászgatók gyakorta találkozhattak egy-egy gyümölccsel megpakolt ládával, melyből minden odatévedő kedvére markolhatott. S ha elég nagy volt a marka, nem is fogott keveset! Később némely csoportok ebédelési szándékkal elhagyták a színhelyet, míg mások továbbra is vízben vigadtak, éhüket hátizsákból csillapítva. Nemigen akadt, aki ne érezte volna jól magát! (TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0606 – Innováció Marcali általános iskoláiban) Tovább!


2014. június 11.

Keddi hirdetés - 2014.06.10.

Részletesen!


2014. június 07.

A nádvejszétől a szamárcsikóig

A „Hagyományok" projekt utolsó lépcsőfokára a legkellemesebb ténykedés maradt: megvizsgálni néhány régi eszközt-szerszámot, személyesen találkozni pár háziállatfaj jeles képviselőjével, ráadásul mindezt a Kis-Balatonon tenni.

Tették is az arra érdemesek lelkesen. A fentőt, a varsát, a rácsát és a ladikot – többek között – már Matula bácsi megismertette az érdeklődőkkel, de pl. a nádvejsze és a bodon- avagy bödönhajó igazi újdonságot jelentett. Hogy kellően otthonos volt a témában a népség, azt talán az idegenvezetői szakvélemény is igazolja, mely szerint „ennyire tájékozott csoport még nemigen járt errefelé". Tovább!


2014. június 03.

Keddi hirdetés - 2014.06.03.

Részletesen!

Versünnepen a Mikszáthosok …

A hétvégén két nagy regionális versünnepen, versmondóversenyen is részt vettek iskolánk legügyesebb verselői. Május 31-én,szombaton Szekszárdon a Csizmazia Alapítvány harmadik alkalommal rendezte meg a SoseVolt illetve a Fedorka nevű versmondó versenyét azzal a céllal, hogy a ma élő költőkre, írókra, azok munkásságára irányítsa a fiatalok figyelmét. Tovább!

Hevesy György Országos Kémiaverseny

A hétvégén rendezték Egerben a Hevesy György Országos Kémiaverseny döntőjét, ahova Balogh Marcell 7.b osztályos kémikusunk jutott el. Írásbeli forduló, majd gyakorlati laborfeladatok és végül egy ötfős bizottság előtti szóbeli vizsga várt Marcira. Végül sok tapasztalatot gyűjtve Marci 19. helyezett lett a 31 fős mezőnyben. Gratulálunk!


2014. május 27.

Keddi hirdetés - 2014.05.27.

Részletesen!


2014. május 20.

Keddi hirdetés - 2014. 05. 20.

Részletesen!


2014. május 18.

Sebestyén Gyula emlékérem, Horváth Lajosné Rádics Mártának …

A Magyar Néprajzi Társaság 1966-ban a legkiválóbb önkéntes gyűjtők kitűntetésére hozta létre a díjat. Évente, maximum 4 főnek adható érem nagyon rangos elismerésnek számít, csak azoknak ítélik oda akik nem hivatásszerűen, hanem önkéntesen tevékenykednek. Gratulálunk Márta! Méltó helyre került a díj!


2014. május 16.

Mikszáthos sikerek Balatonszentgyörgyön az angol kommunikációs versenyen

Egy kellemes délelőttöt töltöttünk Balatonszentgyörgyön a Dobó István Általános Iskolában. 6 – 7 – 8. osztályos tanulóink vettek részt a megmérettetésben. Egy angol nyelvű regényt kellett előzetesen elolvasniuk és a belőle készített project segítségével adtak számot szóban a tudásukról. Diákjaink jól érezték magukat és élvezhették a élőbeszéd varázsát egy eredeti angol hölggyel a zsűriben.

Köszönjük Tündi néninek a finom szendvicseket és a vendéglátást! :-)

Tovább!

III., IV. kcs. Atlétika Egyéni és Váltó Diákolimpia Megyei Döntő Kaposvár

Május 14-én (szerdán) rendezték Kaposváron a III. kcs. (2001-02-es születésűek) és a IV. kcs. (1999- 2000-es születésűek) egyéni és váltó versenyét. A megyei bajnoki címek és helyezések mellett az országos döntőbe kerülés eldöntése volt a verseny célja. Tovább! Képek a Marcali Portálon!


2014. május 14.

Keddi hirdetés - 2014. 05. 13.

Részletesen!


2014. május 12.

Teleki Pál Országos Földrajz – Földtan Tanulmányi Verseny

2014. május 9 – 11. között Tatán rendezték meg az általános iskolák 7. és 8. évfolyamának kiírt hagyományos földrajz versenyét a Teleki Pál Országos Földrajz – Földtan Tanulmányi Versenyt, immár 23. alkalommal. A versenyre a 19 megye győztese és Budapest 1-3. helyezettje került be, így évfolyamonként 22 fő. A 8. osztályos mezőnyben Somogy megyét iskolánk tanulója Tankovics Zsolt Dániel képviselte. A 3 napos rendezvényen a versenyzők 3 fordulóban adtak számot tudásukról. Az első napon írásbeli, a második nap délelőttjén terepgyakorlat, majd közvetlen utána az ott szerzett ismeretekből dolgozat, délután pedig a szóbeli vizsga volt. Tovább!


2014. május 08.

Ismét körzeti verseny a Mikszáthban

Megint elérkezett az ideje annak, hogy versenyasztal mellé telepedjenek a vállalkozóbb kedvűek, akiknek nemcsak a kedvük, hanem a munkájukkal kivívott akkreditációjuk is lehetővé tette, hogy megmérettessék magukat. Ezt némelyek író-, mások rajzeszközzel tették. A komplex anyanyelv-, valamint a rajzverseny adott munkát a nebulóknak. Akik a kapott feladatokat határozottan ügyesen teljesítették. Tovább!


2014. május 07.

Keddi hirdetés - 2014. 05. 06.

Részletesen!


2014. április 30.

Keddi hirdetés - 2014.04.29.

Részletesen!


2014. április 25.

A Kalmár László és Alapműveleti Matematika Verseny Somogy megyei eredményhirdetése, Marcaliban …

Tegnap rendezték meg a Kalmár László és Alapműveleti Matematika Verseny eredményhirdetését a Marcali Művelődési Házban. Tovább!

Képeslap a Góbé tanyáról

A „Hagyományok" projekt utolsó előtti stációján már sokat engedett a témaszigorúság. Elvégre a kirándulás az kirándulás! Jól sikerült kéthelyi programon kerültünk keresztül, bár az időjárás nem nyájaskodta túl magát, viszont lehetett volna akár jóval keményebb is.

Az őshonosok mellett egzotikusabb állatok is simogatást szenvedtek sokaktól – kivéve azon fajokat vagy egyedeket, amelyek nem engedték magukat simogatni. Volt kocsikázás, horgászat – sok horgász, egy bot, egy falánkabb pontyocska -, máma fejt tej kortyolgatása, sajtkóstolás, almaevés és játék. Szavakkal is, játékokkal is.

A hazaút egy lóki későebéd miatt szenvedett időhosszabbodást, de ellene senki nem emelt kifogást. Se előtte, se utána. Mivel az állatsimogatásban szerzett praxis már csaknem mindenkinél készségszintre került, gyakorolták lelkesen itt is.

(TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0606 – Innováció Marcali általános iskoláiban) További képek!


2014. április 17.

Parasztháztól Faluházig

A HAGYOMÁNYOK projekt harmadik lépcsőfokát eleink házai, használati eszközei, tárgyai jelentették a negyedikeseknek. Tovább!

Természetismereti vetélkedő

A Széchenyi Zsigmond Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium által rendezett Természetismereti vetélkedősorozaton a Mikszáth Kálmán Utcai Általános Iskola csapata I. helyezést ért el. Csapattagok: Pflanczer Csilla 8.b, Rajnai Tamás 8.a, Tankovics Zsolt Dániel 8.b, Németh Kristóf 8.b Felkészítő tanáruk: Guriczáné Kaposi Györgyi

XXII. Teleki Pál Országos Földrajz - Földtan verseny

Április 12-én került sor Kaposváron a Teleki Pál Földrajz - Földtan Verseny Megyei Döntőjére. A 8.évfolyamon iskolánkat a Mikszáth Kálmán Utcai Általános Iskolát, Tankovics Zsolt Dániel 8.b osztályos és Balogh Marcell 7.b osztályos tanuló képviselte. A versenyzőknek a földrajz törzsanyagon kívül Teleki Pál életéről, a Természetbúvár folyóirat kijelölt cikkeiből kellett számot adni tudásukról. A megyei döntőben: Tankovics Zsolt Dániel I. helyezést ért el. Felkészítő tanára: Bőle László Balogh Marcell II. helyezést ért el. Felkészítő tanára: Kila Zoltán Ebben a tanévben Somogy megyét a 8. évfolyamon Tankovics Dániel képviseli a Balatonalmádiban megrendezésre kerülő Országos döntőben.

Siker a megyei helyesírási versenyen

Gratulálunk Magyar Kornélia 8.b osztályos tanulónak, aki 93 pontos teljesítményével I. helyezést ért el a Simonyi Zsigmond Kárpát-medencei helyesírási verseny megyei fordulóján, és bejutott az országos döntőbe, melyre májusban kerül sor Budapesten . (Felkészítő tanára: Kiláné Meggyesi Zsuzsanna)

Ezt a tanulmányi versenyt évről évre a Magyar Nyelvtudományi Társaság hirdeti meg és szervezi az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karával együttműködve. A verseny célja: anyanyelvünk ápolása, a nyelvhasználat iránt érzett felelősségtudat és az anyanyelv szeretetének az erősítése, valamint a továbbtanuláshoz, az informatikai eszközök használatához, a munkavégzéshez szükséges helyesírási kompetencia mérése, fejlesztése. Jó felkészülést és sikeres folytatást kívánunk Nellinek!

Beiratkozás 2014. április 28- -30. (Tudni valók!)

Pöttöm Kupa

A hagyományos kosárlabda rendezvényt mindig a „legidősebb" szövetségi versenyeken még nem szereplő korosztálynak írják ki. Ezúttal a 2004-es születésűek játszottak a végső helyezésekért. A 6 csapat részvételével zajló tornára a Mikszáth U-i Ált. Iskola is meghívást kapott. A 3. osztályos emeltszintű testnevelési csoportra épülő csapat eredményi csoportmeccseken:

Tovább!

Gadácsi Norbi harmadszor is a megye legjobb versmondója!

Április 11-én, pénteken a szárszói iskolában a hagyományos József Attila Szavalóverseny megyei döntőjén tizenhét település húsz iskolájának negyvenegy diákja mondott verset. Marcalit 5 versmondó képviselte: az 5-6-os kategóriában Gadácsi Szabina és Sipőcz Enikő a Mikszáthból,(felkészítőjük Tóth Irén), 7-8. osztályból a Noszlopys Klenóczky Anna (Bresztovszky Miklósné tanítványa) és a Mikszáthos Sallai Bonita és Gadácsi Norbert ( tanáruk Stamler Edit ) Tovább!


2014. április 12.

Mikszáthos díjdáridó

Hullottak az elismerések rendesen, némelyek derékig díjazásban gázoltak. Nyilván megérdemelten. Véget ért a Magyar Nyelv Hete, elfogytak a versenyek, gazdára leltek a helyezések. És bizony sok volt versenyből, jutalomgazdából egyként. A főtárgyi – magyar, matek, környezet – megmérettetések mellé odabújt még a rajz, a vers- és a mesemondás ráadásnak. A bőven száz fölé taksálható oklevelet létszámban azért kevesebben szerezték meg, hiszen a díjgyűjtők között – mint mindenütt – a harácsolóan halmozó típus is föllelhető. Amire az eredményhirdetés lezajlott, vetett közénk a jószerencse pár villámlábú táncosfélét, akik – linóleumra lépve – nagy hirtelenséggel ragadták magukkal a korábban csak közönségnek kínálkozókat is. Köszönet érte! Táncházalt ott mindenki, kérem szépen! (Csak én nem, de lehet, hogy pusztán a fényképezés miatt...) További képek!


2014. április 11.

Egyelőre még vendégként

Nagycsoportos óvodások – bár akadt néhány náluk is ifjabb látogató – keresték föl a Mikszáthot, hogy igazi tanteremben, igazi első osztályosok között töltsenek el egy tanórányi időt. Aztán ha már jöttek, hát hoztak magukkal szülőket is. Valamint néhány óvó nénit. A helyfoglaláshoz némileg kijjebbre kellett tolni az osztálytermek falait, de csak-csak sikerült valahogyan a leültetés. Az alkalmi diákok nemcsak nézelődtek, hanem – némi bátorodás után – „feleltek" is: dalból, versből, miegyébből... Majd követte a munkát a szórakozás: az igazgató bácsi köszöntője után megnézték a kisiskolások műsorát, melyben a dalok és a versek mellé néptánc és moderntánc szegődött. És hogy a kéz se maradjon üresen, arról a negyedikesek gondoskodtak. A húsvétközelség okán egy-egy általuk elkészített nyulacska, valamint egy könyvjelző került ajándéknak. Azért talán remélhetjük, hogy a fentebben megnevezett két tárgyacskánál valamivel többet vittek magukkal elmenet. Tovább!


2014. április 09.

Keddi hirdetés - 2014.04.08.


2014. április 03.

Keddi hirdetés - 2014.04.01.

Részletesen!


2014. március 28.

Mikszáthos sikerek a Hevesy György Országos Kémiaverseny megyei fordulóján

Kitűnően szerepeltek a Mikszáth iskola kémikusai a Hevesy György Országos Kémiaverseny megyei döntőjébe. A 7. évfolyamosok mezőnyében Balogh Marcell 1. helyezett lett és bizakodva várja az országos döntőre való behívóját. Felkészítő tanára: Guricza Gyula A 8. osztályosok mezőnyében Pflanczer Csilla 2. helyezést ért el. Felkészítő tanár Guriczáné Kaposi Györgyi


2014. március 26.

Keddi hirdetés - 2014.03.25.

Részletesen!


2014. március 20.

Keddi hirdetés - 2014.03.18.

Részletesen!


2014. március 14.

Mikszáthos sikerek a Zrínyi Ilona Matematikaversenyen

Szombaton volt a Zrínyi Ilona Matematikaverseny ünnepélyes eredményhirdetése Kaposváron. A 7. osztályos Balogh Marcell 1. helyezett lett és bejutott az országos döntőbe, melyet Kecskeméten rendez, a Mategye Alapítvány. Felkészítő tanára: Guricza Gyula A 6. évfolyamon Sipőcz Réka 6. helyezést ért el. A 6. évfolyamon csapatunk megyei 2. helyezett lett. Csapattagok: Sipőcz Réka, Kuti Melitta, Ámmer Fanni. Felkészítő tanáruk: Guriczáné Kaposi Györgyi.


2013. március 12.

Keddi hirdetés - 2014.03.11.

Részletesen!

Keddi hirdetés - 2014.03.04.

Szombaton lesz Kaposváron a Zrínyi Ilona Matematikaverseny ünnepélyes eredményhirdetése, ahova két tanulónk kapott meghívást Sipőcz Enikő és Balogh Marcell 7. b osztályos tanuló Balogh Marcell a Varga Tamás Matematikaverseny Országos fordulójába is bejutott, ami március 11-én lesz.

A lengyeltóti Fodor András Általános Iskola megyei rajzpályázatot hirdetett. Móra Ferenc műhöz kellett illusztrációt készíteni. Felsős kategóriában Hosszú Regina 6.b osztályos tanuló alkotását különdíjjal jutalmazták. Gratulálunk.

Farsang farka rendezvény a Kulturális Korzó szervezésében. Ma 17:00 órakor indul a Korzótól a maszkás menet. Ijesztő jelmezbe, hangkeltő eszközökkel lehet részt venni a felvonuláson. Utána Harangláb zenekar és a Baglas Fundamentum közreműködésével táncház.


2014. március 03.

Megint modulvég a Mikszáthban

Végére értünk a hagyományokkal és helytörténettel foglalkozó projekt második témakörének is. Ebben a régi vásárok, vásári szokások, a – többségben megszűnt – kismesterségek, valamint a pásztorok és az ő ünnepeik akarták adni a középponti ismeretanyagot. Meg az általuk őrzött állatfajok-fajták is nyilván. A helyszínt hol az iskolától, hol a múzeumtól kaptuk.

Hogy kellően gyakorlati is lehessen az ismeretszerzés, az ifjú próbálkozók még kötélverésre is vállalkoztak, ennek eredménye némelyiknél karkötő, másoknál kulcstartó vagy nyaklánc. Ezt pedig vehetjük tárgyi bizonyítéknak mindenképpen. (TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0606 – Innováció Marcali általános iskoláiban) További képek!


2014. február 26.

Keddi hirdetés - 2014.02.25.

Ma van a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja. Nyolcadikos tanulóink emlékeznek azokra az emberekre, akiket a kommunista diktatúra idején meghurcoltak, bebörtönöztek, kitelepítettek, vagy meggyilkoltak!

Részletesen!


2014.február 21.

Sár(tor)túra őszből tavaszba (télen)

A Mikszáth kalandorkedvű ifjoncainak némelyike bakancskoptatásra adta a fejét-lábát ezen az esőáztatta, borongós kedvű csütörtök reggelen. A tavalyi nyár barangolósai jutalomkirándulásra indultak, figyelembe se véve azt, hogy büntetéskirándulás is lehet belőle esetleg.

De nem is lett! Még felhők alatt ballagtunk keresztül az autópálya felüljáróján, de a bari-hegyi kutyakolóniát elkerülve már egyre hihetőbbnek tetszett a napsütési szándék komolysága. A Szent Donát kápolnánál eltöltött pihenőidőt követően jövetirányba fordultak az orrok, hogy a régi 7-es keresztezése után a Csillagvár kerülhessen célvonalba. Nyilván nem toronyiránt, mert kacskaringózva is akadt dagonyalehetőség bőséggel. A vár alatt – minimális kipucolkodás után – autóbusz került a népség alá, hogy végre materiálissá váljék a kései délebéd.

Hogy a hazatérésre erősen viseletessé vált a társaság javarésze, azt nem a menetfáradtság okozta. Pusztán annyi történt, hogy a lóki trakta során erősen túlette magát – mindegyik értelemben – egynémely sporttárskezdemény. (Ezt viszont azért is bocsánatos bűnnek vélem, mivelhogy közöttük voltam én is. De így legalább a vacsorát megspóroljuk.) Összességében: zokszó nemigen akadt tőlük, így aztán nemigen akadhat tőlem se. Inkább visszafogni kellett, mint biztatgatni. Magányosan túrázni remek dolog, de egészen elviselhető volt velük is... ;) (TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0606 – Innováció Marcali általános iskoláiban) További képek!


2014. február 19.

Keddi hirdetés - 2014.02.18.

Részletesen!


2014. február 10.

A Mikszáth Kálmán Utcai Általános Iskola Diákönkormányzata 2014. február 8-án szombaton az alsó tagozatos diákoknak, február 9-én vasárnap pedig a felső tagozatosoknak szervezett nagysikerű, jó hangulatú farsangi karnevált. Tovább!

Az alsósok képei 1. 2. | A felsősök képei.


2014. február 05.

Keddi hirdetés - 2014.02.04.

Részletesen!

Keddi hirdetés - 2014.01.28.

Részletesen!


2014. január 30.

Elsősegély-nyújtási tanfolyam a Mikszáthban

A TÁMOP 3.1.4-12/2-2012-0606 pályázat keretében iskolánkban aktívan részt vettek a tanulók az elsősegély-nyújtási tanfolyamon. A gyermekek nagyon érdeklődőek voltak, rengeteg hozzászólással, példával tarkították az órákat. Gyakorlati órákon az előadókkal együtt dolgozva sajátították el a tudnivalót. Nagyon hasznosan teltek a foglalkozások, amelyben a tanulók a meglévő tudásukat sok érdekes, hasznos elméleti és gyakorlati dologgal egészítették ki. Elmondásuk szerint, a mindennapok során hasznosítható ismeretekhez jutottak, mint például az elsősegélynyújtó feladatköre, magatartása, mentők értesítése, segédeszközök megismerése, az eszméletlenség és a halál fogalma- felismerése, teendők, a stabil oldalfekvés és ellenjavallatai, újraélesztés szabályai- orron keresztül, vérzésfajták, vérzéscsillapítás, sebek fajtái, ellátásuk, csonttörések, repedések és ellátásuk, reflexpontok. A komoly témákkal foglalkozó, ámde vidám hangulatú foglalkozásokról beszéljenek a képek:


2014. január 23.

Keddi hirdetés - 2014.01.22.

Részletesen!


2014. január 19.

Modulvég a Mikszáthban

Befejeződött a hagyományokkal és helytörténettel foglalkozó projekt első témaköre, melyben egy negyedikes tanulócsoport a tél eleji ünnepkörrel ismerkedett. Akadt foglalkozás, ahol előadást hallgattak a jeles napokról, majd játékos feladatok megoldásában csapatversenyeztek, hogy végül „boszorkányüldözéssel" zárjanak. Ehhez kapcsolódva ügyeskedték össze aztán Luca székét. A kipróbálás eredményéről nincs hivatalos információnk, de ha akadna Marcaliban boszorkány, minden bizonnyal tudnánk már róla. Befejezésként a Luca-naptár készült el: előrejelzéseinek a ténylegestől való bármiféle eltéréséért mindennemű felelősséget visszautasítunk! ;) (TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0606 – Innováció Marcali általános iskoláiban) Képek!


2014. január 15.

Keddi hirdetés - 2014.01.04.

Részletesen!